Onze Troeven

Herkomsten


Vandaag de dag is het niet eenvoudig om een goede plantsoenkeuze te maken bij bosaanleg of verjonging. De overheid tracht impulsen te geven om een optimale keuze te maken en stelt hiervoor subsidies ter beschikking gekoppeld aan een aantal voorwaarden. Deze subsidieregeling is vastgelegd in een uitvoeringsbesluit. Naast subsidies bij het gebruik van een aantal inheemse boomsoorten worden ook subsidies verleend wanneer het gaat om aanbevolen herkomsten.

De zaadbehandeling, het zaaien en het opkweken van het plantsoen gebeurd volledig onder eigen beheer en onder toezicht van het ALV (Agentschap voor Landbouw en Visserij Product- en Kwaliteitsbeheer.

Jaarlijks schrijven wij meer dan 4.000 herkomstcertificaten uit.

  • Het in de handel brengen van bosbouwkundig teeltmateriaal, zoals zaden, stekken, enten, e.d. valt onder de nieuwe EU-richtlijn (1999/105/EG). Aan deze richtlijn zijn 46 boomsoorten en 1 geslacht (genus) van boomsoorten (de populieren) onderhevig. Inmiddels is de richtlijn omgezet in een besluit van de Vlaamse regering betreffende de procedure tot erkenning van bosbouwkundig uitgangsmateriaal en het in de handel brengen van bosbouwkundig teeltmateriaal (d.d. 3 oktober 2003).

    Het doel van de regelgeving is de planter waarborgen te geven over de kwaliteit en de herkomst van het gebruikte teeltmateriaal. Zo zal alle teeltmateriaal, erkend door een officiële instantie, vergezeld zijn van een certificaat (document van de leverancier).

    Belangrijk hierbij is niet alleen de kwaliteit van het teeltmateriaal maar ook het aanpassingsvermogen aan de groeiomstandigheden.

    Voor het verkrijgen van een basiscertificaat voor teeltmateriaal is controle op de oogst van het erkende uitgangsmateriaal (zaadbestanden, zaadtuinen) alsook bij import van buitenlands teeltmateriaal nodig.

  • Een certificaat (basiscertificaat en document van de leverancier) duidt de herkomst aan, maar wat zegt het over de kwaliteit van het teeltmateriaal? De categorieën “geselecteerd” en “gekeurd” van het teeltmateriaal geven een beeld van de uiterlijke kwaliteit van het uitgangsmateriaal waarvan het teeltmateriaal afkomstig is. Uitgangsmateriaal bestemd voor de productie van teeltmateriaal van de categorie “getest”, is tevens beoordeeld op de kwaliteit van de nakomelingen (genetische kwaliteit). Maar wat op de ene plaats goed groeit, groeit niet noodzakelijk even goed op een andere plaats. Verschillende groeiomstandigheden, bijv. andere bodems, kunnen andere resultaten geven.

  • In de lijst van aanbevolen herkomsten komen naast onze Vlaamse herkomsten een aantal gekende Waalse en buitenlandse herkomsten voor. Ze werden door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek geselecteerd op kwaliteit, gezondheid en aanpassingsvermogen. Daardoor geeft de lijst van aanbevolen herkomsten zowel een groter aanbod aan aangepast teeltmateriaal, als een betere kwaliteitsgarantie.

    Als u bebost of herbebost met plantsoen van aanbevolen herkomsten kan u een extra subsidie ontvangen. Wilt u hiervan genieten dan moet u bij de subsidieaanvraag een bewijs van herkomst kunnen voorleggen.

  • De lijst van aanbevolen herkomsten is niet definitief. Voorlopig werden een aantal Waalse, Nederlandse en Noord-Franse herkomsten toegevoegd aan onze Vlaamse. Deze en andere herkomsten worden verder onderzocht in herkomstproeven om te testen of ze wel geschikt zijn voor gebruik in Vlaanderen. Op basis van dat onderzoek kan de lijst aangepast worden, zowel door herkomsten toe te voegen als te schrappen.

    In de lijst van aanbevolen herkomsten zijn tevens oorspronkelijk inheemse (‘autochtone’) zaadbronnen en bestanden toegevoegd. Enkele zijn bestemd voor de productie van teeltmateriaal van de categorie “geselecteerd”. De meerderheid dient echter voor de productie van teeltmateriaal van de categorie “van bekende origine” en is enkel bedoeld voor gebruik met ecologische doeleinden, o.a. voor het behoud van genenbronnen.

  • Betreffende de autochtone herkomsten van de categorie “van bekende origine” wordt sterk aanbevolen om ze binnen het herkomstgebied aan te planten. Op die manier kan het autochtone karakter behouden worden.

Milieu   


Wij doen er alles aan om milieuvriendelijk te kweken.
Onkruid wordt in de eerste plaats mechanisch bestreden. Wat betreft de bestrijding van ziekten en plagen gaan wij gericht handelen door onze eigen waarnemingen in de kwekerij met die van het waarschuwingssysteem te vergelijken.

Milieubeleid

In het kader van de agro-milieumaatregel “Milieuvriendelijke sierteelt” hebben wij een beheersovereenkomst met de Vlaamse Overheid “Duurzame Landbouw” als vollegrondkwekerij.

Ook zijn wij aangesloten bij het waarschuwingssysteem van het Proefcentrum voor Sierteelt te Destelbergen en zijn wij Vegaplan & GlobalG.A.P. gecertificeerd.

Onze labels

Service


In de leveringsperiode breiden wij ons personeelsbestand uit, zodoende kunnen wij uw bestelling op korte termijn klaarmaken.

De bestelde goederen worden geleverd aan kostprijs, met vaste en ervaren transporteurs doorheen heel België, Luxemburg, Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Zo kunnen we stipte afspraken maken en is er geen kwaliteitsverlies.

Kwaliteit


Wij garanderen een strenge sortering van onze planten. Dus: uniforme partijen, goede lengte-dikte verhouding, mooi wortelgestel met overvloedige haarwortels, tot onder beveerde haagplanten, bosplantsoen in erkende herkomsten. Kortom ons team van vakbekwame mensen waakt over onze kwaliteit.

Plant van Hier

‘Planten van Hier’ of autochtone planten zijn afstammelingen van bomen en struiken die na de laatste ijstijd spontaan in onze gebieden zijn gaan groeien en zich zeer goed aangepast hebben aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken.

Kwaliteitsgarantie

Door aandacht te besteden aan, en door onderstaande punten na te streven en op te volgen trachten wij de kwaliteit van onze producten zo hoog mogelijk te houden zodoende ook onze kwaliteitsgarantie te kunnen bieden.

  • Ervaren personeel en regelmatige bijscholing,

  • Continue opvolging van de kwekerij,

  • Bijkomende begeleiding door ervaren teeltadviseurs,

  • Sortering onder gecontroleerde omstandigheden om uitdrogen te voorkomen en een uniforme sortering te bekomen alsook het bijsnoeien van dubbele toppen etc,

  • Transport wordt steeds beschermd tegen wind, koude en uitdroging. Ook voorzien wij begeleiding door ervaren chauffeurs,

  • Planten zijn bij levering steeds voorzien van de nodige labels en herkomst certificaten.